Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Bulion wołowo-cielęcy

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
Gotowanie: 5-6 godzin,
Ekstrakt (koncentrat) bulionu: dodatkowo gotowany kilka godzin

Składniki: 
  • 1 kg mięsa i kości wołowych (mięso wołowe różne np. łata, pręga, żebra, goleń, rozbratel, szponder, kości ze szpikiem i kości kruche)
  • 1kg mięsa cielęcego (mięso cielęce różne np. mostek, żeberka, łopatka, nóżki, kości cielęce)
  • 30 dag włoszczyzny (2 pory, 1 seler - korzeń, 2 pietruszki - korzeń, 3 marchewki)
  • 4-5 litrów wody (w zależności od wsadu)
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilkanaście ziaren, ziele angielskie - kilkanaście ziaren, 3 liście laurowe, kilka ziaren goździków


Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso z kością lub bez kości umyć w zimnej wodzie. Nie wyciskać, włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić całość do wrzenia.
  2. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli, szumując, około 2 godzin lub wstępnie zagotować, odlać wodę, opłukać mięso pod bieżącą wodą, powtórnie zalać wodą, gotować około 2 godzin.
  3. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić wzdłuż.
  4. Do garnka dodać: sól, jarzyny - włoszczyznę, przyprawy korzenne i gotować bardzo powoli następne 3-4 godziny do pełnego rozgotowania składników.
  5. Przecedzić gotowy bulion przez gęste sito lub płótno.
  6. Bulion szybko przestudzić i odtłuścić.
  7. Bulion – wywar powtórnie zagotować i przelać do wyparzonych słoików (ewentualnie je zawekować) lub do garnków kamiennych (stalowych). Słoiki lub garnki szybko schłodzić (najlepiej do temperatury poniżej 4° C). Na tym etapie można część bulionu zamrozić  w przeznaczonych do tego opakowaniach (oczywiście opatrzonych datą przydatności do spożycia).
  8. Aby otrzymać koncentrat bulionu, należy proces odparowywania kontynuować dodatkowo przez kilka godzin. W tym celu bulion należy ponownie powoli gotować, często mieszając, by uniknąć przypalenia, aż do uzyskania gęstej, klejowatej masy o jasnobrązowym kolorze.
  9. Powstały koncentrat rozlać do właściwych opakowań i schłodzić lub zamrozić według przepisu z punktu 7.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.