Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Bryzol wołowy smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny bez kości z delikatnych części mięsa (z polędwicy i rostbefu, czasami także z biodrówki lub ze skrzydła)
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • wino lub piwo do regulacji temperatury smażenia
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wołowe bez kości opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
  2. Wykrawać średniej wielkości kawałki mięsa, krojąc mięso poprzek włókien.
  3. Lekko rozbić i posiekać do grubości 0,5 cm i średnicy około 14 cm. Forma porcji jest mało regularna.
  4. Oprószyć solą i mąką pszenną.
  5. Smażyć w ostatniej chwili przed podaniem, szybko, na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym ogniu. Temperaturę można regulować odrobiną wina lub piwa.
  6. Na gorące bryzole położyć kawałek świeżego masła.
  7. Gotowe, usmażone na patelni bryzole, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać na stół.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.