Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Boeuf Strogonow

Trudność: 
Czasochłonność: 

Duszenie 60 min.

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 1 kg
  • Śmietana 30% 0,25 l
  • Mąka 50 g
  • Cebula 2 sztuki
  • Ogórki konserwowe 0,2 kg
  • Pieczarki 0,5 kg
  • Masło zawartości tłuszczu 82% 50 g
  • Ryż 0,3 kg
  • Oliwa 0,1 l
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mięso kroimy w paski o grubości ok. 1,5 cm i długości max. 5 cm, oprószamy mąką, podsmażamy i odkładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i pieczarki, dodajemy mięso, zalewamy wywarem wołowym, wkładamy masło i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 10 min. mieszając, odcedzamy i nakładamy do foremek. Boeuf Strogonow podajemy z gotowanym ryżem.

Alternatywne dodatki: pieczywo

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.