Duszenie 60 min.
Gotowanie 35 min.
Mięso, po usunięciu błon, umyte i osuszone, należy pokroić w poprzek włókien mięśniowych. Plastry o grubości 1 cm delikatnie rozbijamy.
Mięso nacieramy oliwą, posypujemy pokruszonym pieprzem, delikatnie solimy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięso przekładamy
do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu, dodając ziele angielskie i liść laurowy.
Na tej samej patelni smażymy plasterki czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki grzybów i pół-plasterki pora, całość porządnie mieszamy i smażymy do zarumienienia. Zawartość patelni przekładamy do mięsa i dusimy ok. 1 godz. Pod koniec duszenia dodajemy chrzan
i łyżkę masła do zagęszczenia.
Kopytka
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 35 min. Odlewamy wodę i jeszcze przez 3 min. odparowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę 2 razy i dodajemy do nich przesianą 3 razy mąkę i jaja, doprawiamy solą i zagniatamy delikatnie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, cały czas podsypując mąką, by się nie posklejały. Z wałeczków ukośnie kroimy kopytka, gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Alternatywne dodatki: pyzy ze słoniną, młode ziemniaki z koperkiem
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz