Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Bigos z wołowiną i wędzonymi śliwkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 100 min.

Składniki: 
  • Kapusta kiszona 0,6 kg
  • Kapusta biała 0,3 kg
  • Wołowina łopatka 0,2 kg
  • Boczek wędzony 0,1 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Suszone grzyby 0,1 kg
  • Śliwki wędzone 0,05 kg
  • Wino czerwone 0,2 l
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka
  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Kminek 1/4 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 2 szt.
Sposób przyrządzenia:

Kapustę kiszoną płuczemy kilka razy, kroimy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy do garnka pokrojone w paseczki grzyby, moczone uprzednio w letniej, przegotowanej wodzie. Dolewamy wodę, w której moczyliśmy grzyby. Mięso i boczek kroimy na kawałki, o grubości 1 cm i smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając od boczku, następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę i mięso. Porządnie mieszamy, by wszystko się zarumieniło i przekładamy do garnka.

Zalewamy niewielką ilością wody i dodajemy czerwone wino, przekrojone na pół, wędzone śliwki oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.