Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Bigos z mięs gotowanych, smażonych i pieczonych

Trudność: 
Czasochłonność: 

Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: do 2 godzin

Składniki: 
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag mięsa wołowego bez kości II klasy
  • 20 dag mięsa wołowego pieczonego
  • 30 dag  kiełbasy
  • 50 dag boczku wieprzowego wędzonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 2 kg kapusty białej kilka ząbków czosnku
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • średnie cebule
  • 10 dag śliwek suszonych wędzonych polskich
  • kilka  dużych kapeluszy grzybów suszonych (prawdziwków, podgrzybków)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: majeranek, pieprz czarny, sól, liść laurowy, ziele angielskie, miód, wino czerwone
Sposób przyrządzenia:
  • Mięso wieprzowe i wołowe wstępnie obgotować, pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą na dobrym tłuszczu.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć, a jeśli jest bardzo kwaśna - opłukać lub nawet lekko obgotować.
  • Ugotować kwaśną kapustę w bulionie, a następnie dodać do niej poszatkowaną kapustę słodką.
  • Do gotującej się kapusty dodać obgotowane i przesmażone mięso oraz pokrojony boczek wędzony i kiełbasę. Wskazane jest dodanie także pewnej ilości mięsa pieczonego.
  • Czosnek zgnieść i łącznie z cebulą przesmażyć i dodać do gotującego się bigosu.
  • Dodać do bigosu pokrojone w paski śliwki suszone i obgotowane, pokrojone w paski, grzyby suszone. Doprawić  solą,  pieprzem oraz zielem angielskim, liściem laurowym, otartym majerankiem.
  • Dodać  koncentrat pomidorowy, łyżkę miodu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu i zagęścić bigos.
  • Wino dodać na krótko przed wydaniem bigosu lub podczas podgrzewania konkretnej ilości  potrawy.
  • Bigos im dłużej gotowany, tym smaczniejszy.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.