Mięso wieprzowe i wołowe wstępnie obgotować, pokroić w kostkę i przesmażyć z cebulą na dobrym tłuszczu.
Kapustę kiszoną odcisnąć, a jeśli jest bardzo kwaśna - opłukać lub nawet lekko obgotować.
Ugotować kwaśną kapustę w bulionie, a następnie dodać do niej poszatkowaną kapustę słodką.
Do gotującej się kapusty dodać obgotowane i przesmażone mięso oraz pokrojony boczek wędzony i kiełbasę. Wskazane jest dodanie także pewnej ilości mięsa pieczonego.
Czosnek zgnieść i łącznie z cebulą przesmażyć i dodać do gotującego się bigosu.
Dodać do bigosu pokrojone w paski śliwki suszone i obgotowane, pokrojone w paski, grzyby suszone. Doprawić solą, pieprzem oraz zielem angielskim, liściem laurowym, otartym majerankiem.
Dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę miodu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu i zagęścić bigos.
Wino dodać na krótko przed wydaniem bigosu lub podczas podgrzewania konkretnej ilości potrawy.
Dodaj nowy komentarz