Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Befsztyk wołowy smażony po angielsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: do 15 minut

Składniki: 
  • 1 kg polędwicy
  • 10 dag masła klarowanego
  • 1-2 łyżki świeżego masła
  • sok z cytryny, wino lub piwo
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
  • zioła przyprawowe: świeży koperek lub szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
  1. Befsztyki formować przez wykrawanie ostrym nożem, grubych na palec, okrągłych kawałków mięsa wołowego z polędwicy lub z pierwszej krzyżowej, tj. z biodrowej.
  2. Befsztyki lekko rozbić do grubości ok. 2 cm (można użyć zmiękczacza do mięsa typu „Victor”)
  3. Usmażyć befsztyki na bardzo dużym ogniu, najlepiej na maśle klarowanym, uważając, aby wewnątrz były mocno różowe. Dobrze jest podczas smażenia mieć w pogotowiu wino, piwo lub sok z cytryny i kiedy tłuszcz osiągnie zbyt wysoką temperaturę, obniżać ją, podlewając potrawę.
  4. Po obsmażeniu z jednej strony, przewracać befsztyk nożem (nie widelcem, aby nie wypuścić z niego soku) na drugą stronę i posolić.
  5. Podawać z patelni lub z półmisków platerowanych z dodatkami tradycyjnymi np. z ziemniakami obsmażanymi ze skrobanym lub utartym chrzanem, z masłem smakowym, jarzynami z wody, cebulą smażoną, z sosami.

Czas smażenia:

  • befsztyk bleu (1,5 minuty z każdej strony) - krwisty
  • befsztyk saignant (3 minuty z każdej strony) - [łzawi] różowo
  • befsztyk a’point (4 minuty z każdej strony)
  • befsztyk bleu cuit (5 minut z każdej strony) - usmażone i soczyste
  • befsztyk bardziej wysmażony - patelnię należy odsunąć i pozostawić ją na wolniejszym ogniu przez parę minut

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.