Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Befsztyk wołowy smażony po angielsku
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut Smażenie: do 15 minut
Składniki:
1 kg polędwicy
10 dag masła klarowanego
1-2 łyżki świeżego masła
sok z cytryny, wino lub piwo
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
zioła przyprawowe: świeży koperek lub szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
Befsztyki formować przez wykrawanie ostrym nożem, grubych na palec, okrągłych kawałków mięsa wołowego z polędwicy lub z pierwszej krzyżowej, tj. z biodrowej.
Befsztyki lekko rozbić do grubości ok. 2 cm (można użyć zmiękczacza do mięsa typu „Victor”)
Usmażyć befsztyki na bardzo dużym ogniu, najlepiej na maśle klarowanym, uważając, aby wewnątrz były mocno różowe. Dobrze jest podczas smażenia mieć w pogotowiu wino, piwo lub sok z cytryny i kiedy tłuszcz osiągnie zbyt wysoką temperaturę, obniżać ją, podlewając potrawę.
Po obsmażeniu z jednej strony, przewracać befsztyk nożem (nie widelcem, aby nie wypuścić z niego soku) na drugą stronę i posolić.
Podawać z patelni lub z półmisków platerowanych z dodatkami tradycyjnymi np. z ziemniakami obsmażanymi ze skrobanym lub utartym chrzanem, z masłem smakowym, jarzynami z wody, cebulą smażoną, z sosami.
Czas smażenia:
befsztyk bleu (1,5 minuty z każdej strony) - krwisty
befsztyk saignant (3 minuty z każdej strony) - [łzawi] różowo
befsztyk a’point (4 minuty z każdej strony)
befsztyk bleu cuit (5 minut z każdej strony) - usmażone i soczyste
befsztyk bardziej wysmażony - patelnię należy odsunąć i pozostawić ją na wolniejszym ogniu przez parę minut
Dodaj nowy komentarz