Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Befsztyk wołowy bity wiejski smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny dojrzałej (antrykot bez kości)
  • 4 średnie cebule
  • 10 dag smalcu lub masła   klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła świeżego
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz



Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wołowe bez kości opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Wykrawać grube okrągłe kawałki mięsa.
  3. Lekko rozbić i posiekać do grubości około 2 cm (można użyć zmiękczacza do mięsa typu „Victor”).
  4. Oprószyć solą i mąką pszenną.
  5. Smażyć na tłuszczu na średnim ogniu.
  6. Gotowe, usmażone befsztyki układać w rondlu.
  7. Na patelni, na tłuszczu ze smażenia mięsa, przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki.
  8. Na befsztyki ułożyć zeszkloną cebulę, posypać świeżo, grubo mielonym czarnym pieprzem. Dołożyć niewielką ilość świeżego masła.
  9. Całość podgrzać i podawać z tradycyjnymi dodatkami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.