Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Barszcz czysty na rosole i na kwasie buraczanym

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: do 4 dni,
Gotowanie: 10 minut

Składniki: 
  • 1-1½ litra smacznego rosołu wołowego
  • ½ litra kwasu buraczanego (na 1 kg buraków  ćwikłowych - 10 dag chleba razowego na naturalnym zakwasie, 2 litry wody)
  • przyprawy: sól, cukier - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie - kilka ziaren, 1 liść laurowy, natka kopru
Sposób przyrządzenia:
  1. Buraki obrać, przepłukać, pokroić w plastry i zalać je w garnku kamiennym lub słoju - ciepłą przegotowaną wodą (tyle, by buraki były przykryte).
  2. Dodać żytniego chleba razowego na naturalnym zakwasie, pokrajanego w kawałki, przykryć denkiem lub owinąć papierem i postawić w ciepłym miejscu. Trzeciego lub czwartego dnia, gdy woda będzie kwaśna, postawić w chłodnym miejscu. Można dodać kilka łyżek „żurku domowego” butelkowanego (sprzedawanego w naszych sklepach).
  3. Ugotować smaczny rosół z grzybami suszonymi, przyprawami i zalać go, raz zagotowanym, kwasem buraczanym.
  4. By poprawić koloryt barszczu, można dodać wcześniej ugotowanego w skórce buraka, obranego, startego na tarce na grubo lub pokrojonego w cienkie plasterki.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.