Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Barszcz czysty na rosole i na kwasie buraczanym
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: do 4 dni, Gotowanie: 10 minut
Składniki:
1-1½ litra smacznego rosołu wołowego
½ litra kwasu buraczanego (na 1 kg buraków ćwikłowych - 10 dag chleba razowego na naturalnym zakwasie, 2 litry wody)
przyprawy: sól, cukier - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie - kilka ziaren, 1 liść laurowy, natka kopru
Sposób przyrządzenia:
Buraki obrać, przepłukać, pokroić w plastry i zalać je w garnku kamiennym lub słoju - ciepłą przegotowaną wodą (tyle, by buraki były przykryte).
Dodać żytniego chleba razowego na naturalnym zakwasie, pokrajanego w kawałki, przykryć denkiem lub owinąć papierem i postawić w ciepłym miejscu. Trzeciego lub czwartego dnia, gdy woda będzie kwaśna, postawić w chłodnym miejscu. Można dodać kilka łyżek „żurku domowego” butelkowanego (sprzedawanego w naszych sklepach).
Ugotować smaczny rosół z grzybami suszonymi, przyprawami i zalać go, raz zagotowanym, kwasem buraczanym.
By poprawić koloryt barszczu, można dodać wcześniej ugotowanego w skórce buraka, obranego, startego na tarce na grubo lub pokrojonego w cienkie plasterki.
Dodaj nowy komentarz