Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Barszcz  czerwony kresowy zabielany kwaśną śmietaną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 15 minut
Gotowanie: 1 godzina

Składniki: 
  • ¾ kg mięsa cielęcego z kością (żebra cielęce, mostek, dodatek żeber wołowych)
  • ¼ główki małej białej kapusty
  • 2-3 średnie buraki ćwikłowe
  • 1 średnia cebula
  • ½ selera - korzeń
  • 1 pietruszka - korzeń
  • 1-2 marchewki
  • kilka strąków fasoli szparagowej lub wcześniej namoczone w wodzie nasiona fasoli
  • 2-3 ziemniaki (polskich odmian)
  • 1 łyżeczka masła świeżego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • miseczka śmietany kwaśnej
  • przyprawy: sól - do smaku, pieprz czarny - kilka ziaren, ziele angielskie (kilka ziaren), cukier do smaku, ziele lubczyku, ziele majeranku lub majeranek suszony otarty, ziele pietruszki lub koperku
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso z kością oczyścić i umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, sparzyć mocno wrzątkiem i następnie przelać zimną wodą.
  2. Mięso zalać  świeżą wodą i lekko posolić.
  3. Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć płomień i wywar gotować bardzo powoli przez około godzinę (tzw. mruganie).
  4. W następnej godzinie gotowania zupy dodać grubo pokrojoną białą kapustę, pokrojoną drobno, w paski: marchew, burak ćwikłowy, seler, pietruszkę, cebulę, fasolę szparagową, ziemniaki, łyżkę masła, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, cukier, łyżeczka  octu jabłkowego, ziele lubczyku, ziele majeranku lub majeranek suszony otarty.
  5. Kontynuować bardzo powolne gotowanie około pół godziny, czuwając nad smakiem zupy (właściwy dodatek soli).
  6. Zaprawić zupę łyżeczkę świeżego masła, mąką pszenną.
  7. Na koniec można dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.
  8. Podawać do stołu z kwaśną śmietaną podaną w osobnym naczyniu.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.