Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Antrykot wołowy smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas marynowania w zaprawie: doba
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny dojrzałej (antrykot bez kości)
  • 4 średnie cebule
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła

Zaprawa do mięsa:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
  • cebula
  • olej
  • cukier
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól

Sposób przyrządzenia:
  1. Antrykot wołowy podzielić na kotlety z kością o grubości palca,
  2. Mięso natrzeć zaprawą z warzyw. Przyprawione mięso pozostawić w miejscu chłodnym na dobę,
  3. Mięso nadaje się do smażenia po jednodniowym marynowaniu,
  4. Oprószyć solą i mąką,
  5. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano, dodać masła klarowanego i dodatkowo zrumienić,
  6. Podawać z masłem smakowym (czosnkowym, chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym).

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.