Gotowanie 1 godzina 20 min.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubą „zapałkę”, zalewamy ok. 1 l wody, dodajemy sól i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu. Warzywa myjemy i obieramy, następnie kroimy: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pozostałe warzywa w cienkie paski.
W głębokiej patelni smażymy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy cebulę, czosnek i majeranek i dokładnie mieszamy. Gdy mięso z cebulą i przyprawami będzie rumiane przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa delikatnie doprawiając kruszonym pieprzem i solą. Warzywa przekładamy do garnka z cielęciną i ziemniakami.
Do gotujących się warzyw i cielęciny dodajemy zakwas i gotujemy ok 10 min. na małym ogniu i sprawdzamy (próbujemy), czy nie dodać soli i pieprzu do smaku. Śmietankę i chrzan mieszamy w misce rózgą dodając kilka łyżek gorącego żurku i dolewamy do zupy, delikatnie mieszając.
Alternatywne dodatki: jajko przepiórcze
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz