Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Żurek po polsku z cielęciną i warzywami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 1 godzina 20 min.

Składniki: 
  • Cielęcina mostek 0,3 kg
  • Zakwas na żur 0,5 l
  • Chrzan 3 łyżki
  • Śmietanka 36% 0,2 l
  • Ziemniaki 0,4 kg
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubą „zapałkę”, zalewamy ok. 1 l wody, dodajemy sól i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu. Warzywa myjemy i obieramy, następnie kroimy: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pozostałe warzywa w cienkie paski.
W głębokiej patelni smażymy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy cebulę, czosnek i majeranek i dokładnie mieszamy. Gdy mięso z cebulą i przyprawami będzie rumiane przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone warzywa delikatnie doprawiając kruszonym pieprzem i solą. Warzywa przekładamy do garnka z cielęciną i ziemniakami.

Do gotujących się warzyw i cielęciny dodajemy zakwas i gotujemy ok 10 min. na małym ogniu i sprawdzamy (próbujemy), czy nie dodać soli i pieprzu do smaku. Śmietankę i chrzan mieszamy w misce rózgą dodając kilka łyżek gorącego żurku i dolewamy do zupy, delikatnie mieszając.

Alternatywne dodatki: jajko przepiórcze

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.