Jest to najbardziej masywna, jednostronnie mięsną rasą francuską. Charakteryzuje się szeroką głową, krótką i dobrze umięśnioną szyją, szerokim i długim tułowiem, grubą kością oraz zaokrąglonym zadem. Selekcja tego bydła rozpoczęta już na początku XIX wieku zmierzała w kierunku wysokich wartości rzeźnych, umięśnienia i jakości mięsa, dużej masy ciała i wczesności dojrzewania. Zwierzęta tej rasy cechuje duży potencjał wzrostowy. Selekcja w kierunku łatwych porodów jest efektywna. Duża popularność tej rasy na świecie wynika z takich cech jak późne dojrzewanie, wyrostowość, duża żywotność i odporność na trudne warunki środowiskowe, dobre wykorzystanie paszy oraz troska o potomstwo.
Umaszczenie - samce i samice umaszczone jednolicie biało z różowo-żółtym odcieniem. Śluzawica jasnoróżowa bez plam, rogi i racice koloru woskowego. Buhaje - powszechnie stosowane do krzyżowania towarowego krowami ras mlecznych. Bydło tej rasy może być opasane do wysokiej masy ciała, bez obawy obniżenia jakości tuszy z powodu przetłuszczenia. Masa ciała intensywnie żywionych buhajów opasów może dochodzić do 1500 kg, a krów do 1000 kg. Umaszczenie mieszańców - przeważa kolor kawy z mlekiem z odcieniem od śmietankowego do ciemnoszarego (myszatego). Często występują białe łaty, jak u bydła czarno-białego. Zdarzają się sztuki o rudawej sierści, a nawet całkowicie czerwone.
Cecha | Buhaj | Krowa |
---|---|---|
Wysokość w kłębie (cm) | 150 | 142 |
Masa ciała (kg) | 1050 | 800 |
Dobowe przyrosty w wieku 7 miesięcy (g) | 1130 | 1040 |
Wydajność rzeźna (%) | 41 | 37 |
The document has been permanently moved.